Omstreeks 1960 moest de commerciële sector zorgen voor een gloednieuwe vloer voor opslagfaciliteiten en fabrieksgebouwen, die minder ingewikkeld was om schoon te houden en ook de zware gewichten van producten en apparatuur kan dragen zonder ze te beschadigen. 3 lagen van onder andere de kunststof polymeer en polyurethaan worden over elkaar gegoten om de veronderstelde epoxyvloer te ontwikkelen. Deze epoxyvloer kan tot 30 jaar mee en is daarmee op lange termijn een duurzame oplossing voor bedrijven. Waar andere oppervlakken snel aangetast, bekrast of beschadigd raken, is een epoxyvloer ongevoelig voor verschillende invloeden van buitenaf.
Een epoxyvloer opzetten
Epoxyvloeren bestaan ​​uit 3 lagen en worden eveneens in drie lagen aangebracht. De allereerste laag is een schraaplaag. Deze kunstlaag wordt gebruikt om oppervlakten zoals zandcement dekvloeren en ook beton te egaliseren en eventueel ook vloeistofdicht te maken. Dit beschermt tegen het binnendringen van vocht tussen de epoxyvloer en ook de ondergrond. Na een paar dagen tot een week is deze laag droog en kan de tweede laag worden aangebracht. Er wordt een spreidlaag gebruikt, waaronder polyurethaan en ook epoxyhars. Aan deze laag wordt ook de toon toegevoegd. In deze situatie wordt polyurethaan gegoten en daarna gladgestreken tot een vloer. Polyurethaan wordt eveneens aangeboden als schuimstuk of sproeischuim. Deze laag moet behandeld worden voordat de derde laag kan worden aangebracht. Polyurethaan wordt bovendien gebruikt als basis voor synthetisch natuurlijk leer, sportschoenen en ruimte-isolatie.
Om de vloer netjes af te werken wordt er een derde laag aangebracht: de leidende laag. Dit is een transparante laag waarin polyurethaan is verwerkt, echter ook verschillende oliën en ook zuren die de vloer moeten vastzetten. Dit is ook de laag die de vloer afschermt tegen UV-stralen en krassen. Naast een mat of glanzend oppervlak wordt in deze derde laag ook de tint van de epoxyvloer bepaald. Na het aanbrengen van de derde laag duurt het enkele weken voordat de vloer in gebruik kan worden genomen. Onderdeel van de procedure is dat de vloer een extra veiligheidslaag ontwikkelt om de vloer zo schadevrij mogelijk te houden.
Een epoxyvloer behouden
Een epoxyvloer kan gemiddeld 30 jaar meegaan als deze goed wordt geconserveerd. De richtlijn is bijvoorbeeld om elke 8 tot tien jaar een nieuwe toplaag aan te brengen en geen sterke oliën en chemicaliën te gebruiken bij het reinigen van de vloer. Het gebruik van vaste oliën en chemicaliën kan ervoor zorgen dat de vloer saai wordt en kwetsbaarder voor krassen en andere beschadigingen. De toplaag is daardoor niet meer beschadigd en beveiligt ook niet meer tegen verkleuringen. Het is het beste om de vloer schoon te maken met een azijnoptie of door gewoon te vegen en ook te stofzuigen. Water is geen probleem meer na de droogtijd en kan ook op elk moment worden gebruikt om de vloer schoon te maken.